Što je retargeting?

 

Što je retargeting? (Retargeting) je tehnika koja se koristi u digitalnom marketingu da bi se postigla veća stopa konverzije. To je proces gdje se posjetiteljima web stranice prikazuju reklame za proizvode ili usluge na osnovu nedavnih aktivnosti na toj web stranici. Može se postići informiranim i ciljanim pristupom - i to može biti vrlo efikasno!
(Primjer: Ako neko pregledava određenu torbu na vašoj web stranici, ali nije je još kupio, imat ćete priliku da mu ponudite tu istu torbu ili neki drugi sličan proizvod putem reklama.)

Iako retargeting zvuči jednostavno, postoji puno detalja oko implementacije koji rade sve razlike. Na primjer, morate osigurati da imate alatke za praćenje da biste mogli pravilno ciljati publiku, a također trebate optimizirati svoje poruke i format reklama prema određenoj pubilici. Također možete usmjeriti vašu retargetinng strategiju prema ljudima koji su već provedeni u pretproces marketinga - što će vam dati temelj za bolju konverziju!

Zaključno, upotrebom retargeting tehnike za bolju konverziju u digitalnom marketingu možete poboljšati svoju stopu prodaje. Uspješna strategija omogućava vam preciznu ciljanost sa relevantnim porukama i formatima reklama - što će vam uvelike pomoći da ostvarite uspješne rezultate! Uz malo truda i pažnje do detalja - sigurno ćete postici željenog cilja!

 

Kako retargeting može pomoći vašem digitalnom marketingu?

 

Retargeting je vrlo korisna tehnika u digitalnom marketingu koja nam omogućuje da ciljamo specifičnu publiku. (!) Uštedimo novac jer ne moramo tragati za novim potencijalnim kupcima, već možemo ponovno ciljati ljude koji su bili ranije zainteresirani za naš proizvod ili uslugu. Primjenom retargetinga, možete postići bolju konverziju i jačanje brand-a.

Kako retargeting može pomoći vašem digitalnom marketingu? Prvo, to će vam dati priliku da se fokusirate na one posjetitelje web stranice koji su bili najviše zainteresirani. Drugo, vi ćete biti u mogućnosti da pojačate svoju poruku prema toj publici tako što ćete im nuditi personalizirane reklame. I treće, vaša poruka će biti dostupna publiki duže vrijeme jer se reklamne poruke retargetinga prikazuju uporno neko vrijeme nakon što je posjetitelj napustio vašu web stranicu. To stvara svijest o brendu i produljuje dugoročnu lojalnost prema marci.

Također, retargeiting omogućava mjerljivost putem praćenja akcija onih kojima ste slali svoju poruku. Ova informacija će vam pomoći da saznate više o tome što privlači publiku i izvedete promjenu ako je potrebno. Osim toga, primjenom tehnike retargetinga možete iskoristiti različite platforme društvenih medija i aplikacija za obavljanje marketinga na veliko!

Uzimajući sve u obzir, jasno je da upotreba retargetig tehnika može donijeti brojne prednosti vašem digitalnom marketingu - od bolje konverzijske stope do jačanja brand-a!

 

Prednosti retargetinga za konverziju

 

Retargeting je postao važan dio digitalnog marketinga. To je tehnika koja omogućava kompanijama da se prilagode svojoj ciljnoj publici i povećaju konverzije. Prednost retargetinga za konverzije je to što pomaže u oglašavanju prema ljudima koji su već iskazali interesovanje za vaš proizvod ili uslugu. (!) Ova tehnika vam omogućava da dobijete više od onoga što biste mogli sa tradicionalnim metodama oglašavanja.

Ustvari, retargeting vam omogućava da prepoznate potencijalne kupce i pozicionirate se na tržištu mnogo brže nego što bi inače mogli! Upotreba retargeting tehnike također vam može pomoći u optimizaciji troškova jer ćete biti u stanju da se fokusirate samo na one ljude kojima ste skoro prikazali reklamu. Znači, ne morate trošiti novac na one ljude koji nisu zainteresovani za vaš proizvod ili uslugu.

Međutim, još jedna prednost upotrebe retargeting tehnike je ta što vam pruža priliku da stvorite dublji odnos sa svojom ciljanom grupom publike. Vi možete personalizovati reklame po meri potrošačima, pa čak i nuditi im specijalne popuste. Sve to možete uraditi bez puno napora! Dakle, promovišite svoju marku na način na koji onda možete ostvariti bolje rezultate od tradicionalnih metoda oglašavanja.

Konačno, retargeting vam daje priliku da dobijete informacije o svom ciljanom tržištu bez puno naporâ! Na primer, moći ćete da pratite performanse svoje reklame i spoznate koja grupa publike obrađena najbolje odgovara vašem proizvodu ili usluzi - i to bez dugih istraživanja tržişta! U ovome slučaju, retargeting Vam olakÅ¡ava rast VaÅ¡eg posla i dobitaka! Stoga nemojte propustiti

 

Primjeri uspješnih primjena retargeting tehnike u Digitalnom Marketingu

 

Retargeting tehnika je postala sve popularnija u Digitalnom Marketingu, jer omogućava ciljanje potencijalnih kupaca koji već imaju interes za određeni proizvod ili uslugu. Uspješna primjena retargeting tehnike može donijeti veliki porast prodaje i pomoći tvrtki da ostvari bolju konverziju. (Uglavnom) postoje dva oblika retargetinga: sadržajni retargeting i adretargeting.

Sadržajni retargeting se temelji na tome da se prethodno posjetitelji stranice podsjeća na njen sadržaj. To se obično čini pomoću emisija e-pošte ili oglasa na društvenim mrežama, ali i drugim kanalima. Cilj je iskoristiti trenutnu pažnju te osobe koja je već bila spremna tražiti informacije o nečemu što joj treba ili nečemu što bi moglo biti od koristi! Npr., ako netko gleda određene vrste cipele, možete mu poslati personaliziranu poruku s popustom za tu stavku ili slične proizvode.

Adreteting je oblik retargetinga u kojem se pojedincima prikazuju oglasi zasnovani na njihovoj interakciji sa stranicom. Ovi oglasi mogu biti prikazani na Google-ovim pretraživačima, drugim web lokacijama, društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama - putem banner reklame, video reklame itd.. Cena ovog tipa marketinga je niža nego u prvom slučaju jer su troškovi manji - budite sigurno da ćete dobiti bolju ROI (Return On Investment). Na primjer, jedan online trgovac je iskoristio Adreteting da bi dobio više od 50% rasta prodaje - bez dodatnih ulaganja u marketinške akcije!

Dakle, uspješna primjena retargering tehnike u Digitalnom Marketingu može donijeti brojne prednosti tvrtki - više prometa i veću konverziju! Iako postoji puno različitih metoda kojima se to može postiićti, Sadržajni Retargerting i Adretarg

 

Kako postaviti kampanju sa retargetingom?

 

Kako postaviti kampanju sa retargetingom? Postavljanje kampanje s retargetingom može biti vrlo uzbudljivo! Krenuti ćemo od osnova digitalnog marketinga: potrebno je da znamo što želimo postići. Želimo li povećati prodaju ili privući nove korisnike? (Nakon toga) naš cilj trebamo usmjeriti prema specifičnoj publici s određenim interesima. Zatim, moramo sebi postaviti pitanja o budžetu i alatu koji ćemo upotrijebiti za promociju. Dakle, dobro razmislite o vašim ciljevima prije nego počnete planirati retarget-kampanju.

Tada morate pronaći platformu koja će biti najprikladnija za vašu kampanju, bilo da se radi o Google-ovoj Adwords ili Facebook-ovoj reklama. Ovisno o tome gdje su vaše publike, različite platforme mogu dati drugačije rezultate. Također, treba obratiti pažnju na alatke poput A/B testiranja i sl., jer one mogu pomoći u optimizaciji vašeg marketinškog sadržaja!

U sljedećem koraku, trebalo bi stvoriti personaliziranu poruku koja će pokupiti pažnju publike te joj dati realnu vrijednost. U tom slučaju vaš cilj bi bio privlačenje publike na web stranicu i omogućavanje im da dovrše transakciju. Budite sigurni da poruka ispunjava sva pravila vezana za druge online platforme na kojima objavljujet ereklamne materijale! Ako je potrebno, napravite malo istraživanja tako da se osigurate da ste unutar okvira pozitivnih etiketa - a onda sa strahopoštovanjem idite dalje!

Nakon toga možete početi mjeriti rezultate: trajanost publike na web stranicama, broj posjetitelja itd., ali nemojte zaboraviti provjerit i ostale parametre poput investicija vs profit itd.. Isto tako je bitno uspostavit redovitu analizu podataka i pratit nastale promijene u trendovima – to ćete vam omogućit brz

 

Najčešći problemi s korištenjem retargtetinga i njihovo rješavanje

 

Retargeting tehnike su vrlo korisne za digitalni marketing. To je vrsta tehnika koja se usredotočuje na ponovno ciljanje klijenata ili potencijalnih kupaca. (!) Najčešći problem s takvim tehnikama je da će se reklame pojaviti prečesto što može uzrokovati frustraciju ili otpor kod ljudi. Također, postoje i druge poteškoće vezane uz to - neadekvatna personalizacija, neusklađene budžete, nedostatak alata za praćenje itd. No, svi ti problemi mogu se riješiti!

Kako bi se osiguralo da retargeting tehnike funkcioniraju optimalno, prvo je važno odrediti jasnu strategiju. To treba obuhvatiti precizan i detaljan plan za svaki aspekt procesa: ciljanje publike, određivanje budžeta i praćenje rezultata. Potom biste trebali usmjeriti fokus na personalizaciju - iskoristite alate poput segmentacije publike da biste postigli najbolji mogući rezultati. Osim toga, trebali biste paziti da ne preopterećujete ljude sa previše oglasa jer bi to moglo dovesti do gubitka interesa.

I na kraju, bit će potrebno provjeravati i prilagođavati svoju strategiju barem jednom mjesečno radi maksimiziranja efikasnosti retargetinga. U tom smislu, imajte na umu da suanalytics važni - nemoguće je utvrditi koja metoda radi najbolje ako nemate podatke o tome što radite! Dakle: pronađite dobar alat za analize i istraživajte što više! (!)

U svakom slučaju, upotreba retargeting tehnika možee bitprirodan dio vašeg digitalnog marketinškog plana ako ga pravilno implementirate i promatrajte rezultate sustavnim pristupom!

 

Koje alate i servise treba koristiti za efikasno planiranje i praćenje rezultata?

 

U digitalnom marketingu, retargeting tehnika je jedna od najefikasnijih metoda za povećanje konverzija. (!) Koristeći alate i servise kao što su Google Adwords, Facebook Ads ili Baidu Remarketing, mogu se izvršiti efikasno planiranje i praćenje rezultata. Prvo, treba instalirati kod na web stranicu da bi se pratilo ponašanje posjetitelja. Zatim, treba odabrati ciljanu publiku sa kojom će se retargeting raditi. Ovo može biti bilo koja skupina ljudi koja je već posjetila vašu web stranicu ili je interaktivna s vašim sadržajem na društvenim mrežama. Također, mora se postaviti budžet za retargeting oglase i definirati vrijeme trajanja kampanje.

Nakon toga, potrebno je stvoriti oglase za retargeting – oni obično imaju isti vizualni identitet kao ostali kanali marketinga na web stranici. Kako bi se dobio najbolji mogući učinak i iskoristila svaka razina analize podataka dostupnih u alatu/servisu za planiranje i praćenje rezultata, treba napraviti A/B testove različitih varijanti oglasa. Ovi testovi omogućavaju provjeravanje različitih elementa poput naslova oglasa, slike ili teksta da bi se utvrdio najbolji odgovor ciljne skupine. Na taj način se mogu primijeniti promjene u smislu boljeg performansa tehnikom retargeting-a!

 

Zaključak

 

Zaključak: Retargeting tehnika je odlično sredstvo za poboljšanje konverzija u digitalnom marketingu. (!) To se postiže tako što se oglašivači spajaju sa svojim ciljnim skupinama i omogućavaju im da prihvate njihove poruke na najbolji mogući način. Također, to vam daje priliku da izradite jedinstvene reklame kojima ćete privući pažnju publike. Međutim, nemojte zaboraviti da je potrebno puno truda i vremena da bi retargeting djelovao. Prvo morate pronaći pravu platformu za kretanje s porukom, a zatim organizirati strategiju koja će biti uspješna. U svakom slučaju, trebalo bi biti istrajno u provođenju ove tehnike jer može donijeti velike rezultate u digitalnom marketingu! Na primjer, moglo bi dovesti do većeg broja posjetitelja stranice web-mjesta i većega broja prodaja. Stoga biste trebali razmotriti upotrebu retargeting tehnike radi bolje konverzije u digitalnom marketingu! Sve u svemu, retargeting može biti odlična metoda za poboljšanje vašeg online marketing plana - ali morate biti strpljiv i doslovan kako biste postigli uspjeh!.